tasarruf-et-kazan-borç-ödeTasarruf, sürekli kazanmak değil kazandığımızı doğru harcamaktır. Tasarruf, borç ödeme de hareket noktasıdır. Düzenli ve programlı harcamalar dan arta kalanları tasarruf ederek ne kadar kazanç elde edebileceğinizi hiç düşündünüz mü?

Tasarruf yaparak kazanç elde etmek ve borç ödemek. Kulağa hoş geliyor değilmi. Hepimiz tasarrufluyuz. Tasarrufluyuz ve borç içinde yüzüyoruz. Peki neden!

Atalarımız tasarruf yapmanın ne kadar önemli bir husus olduğunu bizlere şu sözle anlatmaya çalışmışlardır."İşten artmaz, dişten artar." Nitekim dinimiz İslam da tasarruf konusuna çok önem vermiş ve israfı yasaklamıştır.

Dinimiz İslamın ve atalarımızın, dedelerimizin, annemizin, babamızın önem arz ettiği tasarrufu bilmiyor olabilirmiyiz! Yada birileri bizi bilinçli olarak tasarruftan uzaklaştırıyor mu? Ne dersiniz.

Yazımızda maddeler halinde tasarruf tedbirleri arıyorsanız yanılıyorsunuz. Burası resmi gazete değil. Biz hiç birşey saklamadan nasıl tasarrufsuzlaştığımızı yazacağız. Bize nasıl giydirdiklerini anlatacağız, tartışacağız, dersimizi alacağız ve bilinçli tasarruf yapacağız.

Evde bilinçli tasarruf yapma

Bilinçlenmeye ve tasarruf yapmaya evden başlayalım. Evizin durumunu şöyle bir gözden geçirelim. Kaç odası var? Kaç sandalye kaç koltuk, kaç tabak, kaç masa, kaç televizyon var. Peki elerimizde kaç telefon var. Duvarlarımızda durum nedir. Mutfakta neler oluyor. Dolaplarımızın içinde tıka basa duran elbiselerde nedir? Sahi alıpta hiç giyinmediğiniz elbiseniz var mı? Eminim vardır kontrol edin ve yorumda belirtin. Dürüstçe.

Fark ettiniz mi evlerimizi ne kadar çok eşya ile doldurmuşuz. Ne zaman aldığınızı hatırlamadığınız ve bir kenarda çürümeyi bekleyen eşyalar. Ben ne yapacam bu eşyaları diye korkuya kapılmayın. Kalem kağıt alın ve evde gerçekten gerekli olan eşyaların listesini yapın. (Bu listeyi aile fertlerinizle birlikte hazırlamanızı öneriyoruz.) Fazla eşyalarını ikinci el eşya olarak satarak değerlendirin.

Alışveriş yaparken bilinçli tasarruf yapma

Alışveriş diyince hemen aklımıza kampanlar geliyor. Bir alana bir bedava, ondan alma bundan al, yüzdelik indirimler, aldıkça kazanmalar, çekilişler kuralar. Liste ammada uzuyor ha.

Başınıza mutlaka gelmiştir. Kazak almak için girdiğiniz mağazadan elinizde iki kazak bir gömlek bir pantolan ve ayakkabıyla çıkmışsınızdır. Sebep ne peki? İndirim vardı mağazada. Senin ihtiyacın sadece bir kazak idi.

Yukarıda ki örneğimize benzer durum marketlerde de başımıza gelmektedir. Beyaz peynir almaya girdiğimiz bir marketten elimizde yumurta, yağ, kaşar peyniri gibi hiçte aklımızda olmayan ürünlerle çıkarız. Sebep yine indirimler ve kampanyalar.

Bu iki örneğimizden de anlaşılacağı gibi alışveriş yaparken ne alacağımıza ve ne vereceğimize önceden karar vermeliyiz. Eğer yapılan kampanya ve indirimler bizim ihtiyacımız olan ürün içinse değerlendirelim. Bir üründe sırf indirim olduğu için almayalım. Hatta ihticacımız olan ürün için hangi mağaza ve market indirim ve kampanya yapıyorsa onu takip edip, alış veriş yapmadan önce araştırmalar yapalım. Böylece fazla harcama yapmaz ve ihtiyacımız olmayan ürünleride almamış oluruz.

Zorunlu ihtiyaçlardan bilinçli tasarruf yapma

Zorunlu ihtiyaç denince aklımıza ne gelir diye şöyle bir düşündüğümüzde; su , elektrik, ısınma, eğitim-öğretim, çoçuk, mutfak gibi harcamalar aklımıza gelmektedir. Görüldüğü gibi hepsi de hayatımızın vazgeçilmezleri konumunda. Bu harcamalardan nasıl tasarruf edebiliriz!

Su tasarrufu: Öncelikle hayat su ile başladığı için su konusunu ele alalım. Evimizde bozuk muslukları tamir ederek işe başlayalım. Elle bulaşık yıkamaya son vererek devam edelim. Yapılan araştırmalar da makine ile yıkama yapanlar sudan %20 varan oranda tasarruf sağlamaktadır.

Elektrik Tasarrufu: Elektrik hayatımızın odak noktası haline geldi. İhtiyaçlar için kullanılan alet ve edavatların hemen hepsi elektrik enerjisi kullanmaktadır.

Kullandığımız alet ve edevatı işimiz bittiğinde pirizden çıkaralım. Fazla yanan lambaları söndürelim. Gündüz camlarımızı acalım ve güneş enerjisinden oldukça fazla yararlanmaya çalışalım. Evdev seyehat gibi uzun süreli uzaklaşmalarda mutlaka elektrikli cihazları kontrol edelim ve elektirkle bağlantılarını keselim.

Isınma harcamalarında tasarruf: Günümüzde en yaygın kullanılan ısınma kaloriferli sistemlerdir.Isınmayı sağlayan kalorifer peteklerinin evi ısıttacak şekilde konumlandıklarından emin olalım. Petek üzerine kıyafet veya örtü gibi ısıyı engelleyici maddeler koymayalım. Çamaşır kurutmak için asla kullanmayalım.

Eğitim-Öğretim harcamalarında tasarruf: Eğitim ve öğretim harcamaları bakıldığın da bunun neresinden tasarruf edilir gibi bir düşünceye kapılabilirsiniz. Ama tasarrufun en büyük kalemini eğitim öğretim harcamaların dan sağlayabilirsiniz. Nasıl mı?

Eğitim öğretime yakın ikamet ediyorsak, yaya olarak, eğer uzak isek en uygun servis ile anlaşarak işe başlıyoruz. Eğer kurum ücretsiz etüt desteği sağlıyor ise bu etütlerden faydalanarak dershaneler ve özel dersler için ayırdığımız bütçemizi diğer harcamalarımız da kullanabiliriz. Şunuda belirtmekte fayda görüyorum. Şu an eğitim öğretim tamamen ücretsiz. Bu durumda ücretli eğitim öğretim kurumlarından uzak durmak doğru bir tercih olacaktır.

Çocuk harcamalarında tasarruf: Çocuklarımız bizim en değerli bireylerimizdir. Bu nedenle çoğu anne baba çocuklarına bonkörlükte sınır tanımaz. Şöyle bir bakıyorum da elinde aynı oyuncaktan 4, 5 adet olan çoçuklara rastlamak mümkün. Çocuklara anlamsızca oyuncak ve elbise giyim kuşam almaktan vaz geçin.

Mutfak harcamalarında tasarruf: Mutfak denince aklımıza yemek geliyor. İnsan yemek yemeden yaşayamayacağına göre, o zaman yemek yapacak malzemeyi alırken dikkat edecek. Mutfak alış verişlerin de en önemli tasarruf liste yöntemidir. Mutlaka alış veriş listesi yapılmalıdır. Listeye bağlı kalarak en uygun ve indirimli marketler den, hatta mahalle ve semt pazarı günlerinde alışveriş yapılmalıdır.